Skip to main content Skip to footer

Wij zijn vandaag (06/09/2024) vanaf 15:00 gesloten.

Phishing en digitale oplichters

Bescherm jezelf tegen phishing en digitale oplichters. Leer hoe je verdachte berichten herkent, nepwebsites vermijdt, en je online veiligheid vergroot met onze eenvoudige tips.

De gevaren van phishing en digitale oplichters

In de digitale wereld van vandaag zijn de gevaren van phishing en digitale oplichting groter dan ooit.

Steeds vaker worden bedrijven en particulieren het doelwit van slimme oplichters die proberen persoonlijke gegevens, geld of andere waardevolle informatie te stelen. In deze blog bespreken we de verschillende vormen van phishing, waarom het belangrijk is om alert te blijven, en hoe je jezelf en je bedrijf kunt beschermen tegen deze gevaren.

Een verdachte melding op Facebook

Onze recente ervaring met het adverteren op Facebook voor een klant laat dit duidelijk zien. We kregen een bericht via Facebook Messenger met de bewering dat we inbreuk hadden gemaakt op copyright met bepaalde afbeeldingen. Het bericht was in het Engels en bevatte een link naar een pagina waar we dit zogenaamd konden controleren. Als we dit niet binnen 24 uur deden, zou ons account permanent worden verwijderd, volgens het bericht.

Dit was natuurlijk alarmerend. Gelukkig wisten we dat Facebook een eigen helpdesk omgeving heeft en dat dit bericht verdacht was. Een snelle controle leerde ons dat de link niet naar Facebook leidde, maar naar een nepwebsite met een URL die geloofwaardig en belangrijk leek, zoals "contactsupportnecessaryinformation". 

Dit soort aanvallen benadrukt hoe belangrijk het is om niet zomaar op links te klikken en altijd goed te controleren waar je terechtkomt.

Vormen van phishing en digitale oplichters

Phishing komt in verschillende vormen voor. De meest voorkomende is de klassieke e-mail waarin wordt gevraagd om op een link te klikken en je inloggegevens in te voeren. Maar er zijn nog andere vormen, zoals sms-phishing (ook wel smishing genoemd), waarbij je via sms een link krijgt, of voice-phishing (vishing), waarbij oplichters je telefonisch proberen te misleiden.

Daarnaast zien we steeds vaker gevallen van spear-phishing, waarbij oplichters zich specifiek richten op een individu of bedrijf, vaak met persoonlijke details om het geloofwaardiger te maken. Dit kan leiden tot ernstige schade, vooral als het de oplichters lukt om toegang te krijgen tot bedrijfsaccounts of gevoelige informatie.

Waarom is het belangrijk om op te letten?

Het gevaar van phishing en digitale oplichters ligt in wat je kunt verliezen. Dit varieert van persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden en creditcard informatie, tot volledige toegang tot je bankrekeningen of bedrijfsaccounts.

Bovendien kunnen hackers malware op je apparaat installeren, wat kan leiden tot identiteitsdiefstal of verlies van bedrijfsgevoelige informatie.

Wat voor oplichters kunnen we nog meer verwachten?

Met de opkomst van AI en andere geavanceerde technologieën zullen oplichters nog creatiever worden in hun aanvallen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld deepfake-technologie gebruiken om geloofwaardige video- of audio-opnames te maken die je vertrouwen winnen.

Dit maakt het nog moeilijker om feit van fictie te onderscheiden, en benadrukt de noodzaak van voortdurende waakzaamheid.

Hoe kun je jezelf en je bedrijf beschermen?

Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om jezelf en je bedrijf te beschermen tegen phishing en andere vormen van digitale oplichting:

  • Vertrouw geen willekeurige links
    Klik niet zomaar op links die je via e-mail, sms of sociale media ontvangt. Navigeer liever zelf naar de website door het adres in te typen.

  • Beperk toegang tot je apparaten
    Sta niemand toe om op je computer in te loggen via software zoals TeamViewer, tenzij het iemand is die je volledig vertrouwt en waarmee je persoonlijk hebt gesproken over deze toegang.

  • Controleer de afzender zorgvuldig
    Kijk altijd goed naar het e-mailadres van de afzender. Soms proberen oplichters te doen alsof ze van een vertrouwde bron komen door een adres te gebruiken dat er bijna hetzelfde uitziet, maar kleine verschillen heeft, zoals een extra letter of cijfer.

  • Gebruik antivirussoftware
    Installeer betrouwbare antivirussoftware op je apparaten en zorg ervoor dat deze up-to-date blijft. Dit helpt om verdachte activiteiten op je computer of telefoon te detecteren en te blokkeren.

  • Leer hoe je nepwebsites herkent
    Controleer altijd het webadres (URL) van een site waar je persoonlijke informatie invoert. Als iets er vreemd uitziet, verlaat de site dan meteen. Veel nepwebsites slaan meteen alle informatie op die je intypt (zonder dat je op verzenden hoeft te klikken).

  • Wees voorzichtig met openbare Wi-Fi
    Vermijd het invoeren van persoonlijke gegevens of het inloggen op belangrijke accounts wanneer je verbonden bent met openbare Wi-Fi-netwerken. Deze netwerken zijn vaak minder beveiligd en kunnen een doelwit zijn voor oplichters.

  • Houd software up-to-date
    Zorg ervoor dat je besturingssysteem, apps en browser altijd up-to-date zijn. Updates bevatten vaak beveiligingspatches die je beschermen tegen de nieuwste bedreigingen.

  • Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie
    Deel je persoonlijke gegevens, zoals je geboortedatum, adres of telefoonnummer, alleen met vertrouwde bronnen. Hoe meer informatie oplichters over je hebben, hoe makkelijker het voor hen is om je te manipuleren.

 

En indien mogelijk verhoog je beveiliging door middel van sterke wachtwoorden en extra stappen om in te loggen.

  • Gebruik een wachtwoordmanager zoals LastPass
    Dit helpt je om sterke, unieke wachtwoorden voor elk account te genereren en te bewaren.

  • Twee-factor-authenticatie
    Activeer dit altijd, zodat je een extra beveiligingslaag hebt via je telefoon, e-mail of een authenticator app op je telefoon. (b.v Google Authenticator of Authy)

Conclusie

Phishing en digitale oplichting zijn steeds meer voorkomende gevaren in onze online wereld. Door alert te blijven en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je jezelf en je bedrijf beter beschermen tegen deze bedreigingen. 

Bij Landstra de Groot Online Media zijn we toegewijd aan het ondersteunen van onze klanten met doordachte oplossingen die niet alleen effectief zijn, maar ook veilig. Neem geen risico’s – zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de nieuwste dreigingen en hoe je jezelf kunt beschermen.

Met deze tips hopen we dat je beter voorbereid bent op de gevaren van phishing en digitale oplichters.

Hoe veilig is jouw website?

 

Bij Landstra de Groot Online Media zorgen we niet alleen voor mooi webdesign, maar ook voor veilige websites die je beschermen tegen phishing en andere online gevaren.

Meer weten? Neem vandaag nog contact op!

Favicon van Landstra De Groot Online Media

About the author

Over ons